Шукаємо перемоги: в Україні вийде збірка 12 кейсів “Книга реформ”

Видання та поширення унікального посібника, який об’єднає 12 успішних кейсів українських реформ, надасть можливість до створення інструменту для вивчення інновацій у системі реформ державного управління та суспільства України.

14 серпня у Києві відбулася презентація проекту «Україна: шлях реформ», у межах якої відбулася лекція екс-очільника департаменту державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олександра Стародубцева. У вересні 2018 року Олександр прочитає свою лекцію також і у Львові, про точну дату ми обов’язково ще повідомимо. А наразі хотіли би звернути вашу увагу на очікуваний результат цього проекту – “Книгу реформ”. Це збірник 12 навчальних кейсів, що їх розробляє група експертів, які базовані на прикладах реформ в Україні впродовж останніх років. Наша країна на великому шляху – з радянського минулого до європейського майбутнього. А українське суспільство, після подій Майдану і усвідомлення себе важливим елементом творення держави, активувало процеси змін: вони відбуваються  практично у всіх сферах – громадський сектор, бізнес і, що дуже важливо державний апарат. Та для вчасних і вдалих змін потрібні добрі приклади. Україна вже має приклади успішних реформ і саме вони можуть надихнути суспільство бути більш активним у реформаційних процесах.

Посібник “Книга реформ”  з напрацьованими “teaching notes” є унікальним навчальним інструментарієм.  Соціально активна молодь, студенти, громадські активісти та лідери думок, ознайомлюючись із досвідом успішних інноваторів, можуть долучатися до  реформування багатьох інших напрямків.

Для дослідження було проаналізовано державні реформи  періоду після Революції Гідності. Серед них було обрано найбільш  успішні та такі, які створили справжній резонанс своєю інноваційністю  в українській системи державного управління:

1) Тепле Місто як міська  платформа, що покликана надавати нові можливості для об’єднання зусиль адміністрації міста, локального бізнесу та громади задля сталого розвитку міст. Юрій Филюк

2) Націоналізація ПриватБанк, як запобігання кризі банківського сектору України.

3) Реформи в Генеральній Прокуратурі України. Давід Сакварелідзе.

4) Нафтогаз. Шлях енергонезалежності через відмову від закупівлі газу в Росії.

5) Реформа держпідприємств. Впровадження корпоративного управління.

6) Нова країна. Формування свідомого громадянського суспільства. Валерій Пекар.

7) Реформування та впровадження патрульної поліції. Хатія Деконоїдзе

8) Реформа децентралізації, як поштовх до розвитку громад та міст. Володимир Гройсман

9) Антикорупційна боротьба: запуск електронного декларування для держслужбовців. Віталій Шабунін

10) Запровадження системи публічних закупівель ProZorro як спосіб протидії зловживанням у державних закупівлях. Олександр Стородубцев.

11) Волонтерський десант у Міністерстві оборони України. Юрій Гусєв.

12) Створення суспільного мовлення. Зураб Аласанія

Долучитися до підтримки видавництва “Книги реформ” можна за посиланням: https://www.peoplesproject.com/shlyax-reform/