Три думки про лідерство від Ірини Подоляк

Чим важливе лідерcтво на макрорівнях, чому пропаганда допомагає творити лідерів та що не варто робити з власними ідеями? Ми виокремили три меседжі для лідерів від Ірина Подоляк, народної депутатки, першої заступниці голови комітету з питань культури і духовності ВРУ. Зустріч з пані Іриною організував Центр лідерства УКУ в рамках Святкового тижня.


Кристалізація лідерів на мікрорівнях

Часто лідери проявляються саме на мікрорівні, розповідає Ірина Подоляк і наводить приклад ЛКП “Лев” – львівського підприємства, яке займається регулюванням безпритульних тварин у місці. Там позитивні зміни розпочались з ініціативи однієї людини. “Сім років тому моя колега Уляна Свідзінська написала проект, в якому просила розглянути можливість реорганізації ЛКП “Лев”, що на той час було у катастрофічному стані, подала його до Єврокомісії і виграла. І це був маленький початок, який залежав від однієї людини, і призвів до того, що зараз ми маємо підприємство з зовсім іншою філософією, цінностями та виглядом, – розповідає Ірина Подоляк. – У цій конкретній ситуації Уляна була безсумнівно лідером, вона вчасно зрозуміла, що проблеми з тваринами – це не проблеми тварин, а проблеми людей”.

За словами Ірина Подоляк все зводиться до того, що лідери є серед нас і часто вони кристалізуються в мікропроектах, а іноді просто “вистрілюють” і одразу з’являються на рівні країни: “На приклад, Євромайдан дав нам дуже багато лідерів, людей, яких ми не знали, але які стали лідерами з тих чи інших причин. До них почали дослухатися і приєднуватися. Потім цих лідерів забували, або переосмислювали ставлення до них з якихось інших причин”.

“Пропаганда допомагає творити лідерів”

Пропаганда теж допомагає творити лідерів, каже Ірина Подоляк, – медійних, віртуальних, реальних… І щоб зрозуміти, які з них лідери, а які псевдолідери необхідне критичне мислення.

“Наша пострадянська система освіти, на жаль, не сприяла розвиткові критичного мислення, розумінню прав людини, базовій правовій освіті людей, тому сьогодні ми є кілька поколінь людей, які піддаються на маніпуляції, а інші вважають ці маніпуляції, пропаганду, як метод, як інструмент, виправданим, мовляв, такі обставини. І тому ці лідери, за визначенням, впливають на людей, які не мають критичного мислення, і чекають, що прийде хтось, хто вирішить усі їхні проблеми”, – переконана Ірина Подоляк.

Перекладання відповідальності за власне життя на якогось одного лідера – безвідповідально і свідчить лише про те, що наше суспільство все ще формується. “Але тішить, що з’являється позитивна динаміка і кількість людей, які готові брати на себе відповідальність за державу, за своє життя потроху зростає”, – додає депутатка.

“Не накидайте нікому своїх ідей”

Ще одна цікава думка від Ірини Подоляк стосується відповідального ставлення до власних ідей: “Часто до мене приходять люди і кажуть, мовляв, у мене є цікава ідея, я знаю як її робити, але чи не могли б ви її втілити?, – каже спікер. – Якщо ви маєте ідеї, навіть ті, в основі яких суспільне благо, повинні розуміти, що ці ідеї окрім вас та кола людей, які їх поділяють, ніхто не братиметься вирішувати. Не накидайте нікому своїх ідей, будьте відповідальними за їх реалізацію. Усі ваші ідеї щодо міста, країни, навчання, організації, невеличкого піар-агентства чи інтернет-видання –  це є ваша відповідальність”.