Презентація Книги Реформ у Києві: чим корисний кейс-метод у сучасному освітньому процесі?

Після опрацювання навчального кейсу, навіть почувши дуже добру відповідь на своє питання, викладач повинен одразу запитати в аудиторії: “а хто з Вас має протилежну думку?”. Працюючи з кейсом, студенти вчаться не давати правильну відповідь на питання, вони вчаться критично мислити, аналізувати факти та “складати” загальну картинку зі шматків інформації. Про те що таке кейс-метод та як з ним працювати говорили учасники дискусії в межах першої публічної презентації Збірки навчальних кейсів “Книга Реформ” у Києві.

У дискусії взяли участь виконавчий директор Центру Лідерства УКУ та співавтор кількох кейсів збірки Андрій Рождественський, народна депутатка України, секретар комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ Наталія Піпа та голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, герой кейсу “Суспільне мовлення в Україні” Зураб Аласанія.

Учасниками події були освітяни, викладачі університетів, експерти в галузі освіти, представники недержавних організації і бізнесу та ті, хто цікавиться новими освітніми технологіями. “Я вірю в освіту. І вірю в те, що ситуація в країні напряму залежить від ситуації в сфері освіти. Корупція починається зі списування. Бо якщо ми приймаємо крадіжку інтелектуальної праці як норму, ми таким чином легітимізуємо недобросовісну поведінку загалом” – зазначила Наталія Піпа, секретар комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України. “Я також вірю, що підхід зазубрив-здав-забув вже не працює в сучасному світі, якщо взагалі коли-небудь працював, університет повинен в першу чергу вчити думати та аналізувати інформацію”.

На презентації Книги Реформ, учасники змогли більше дізнатись про те що таке кейс-метод та як його використовувати у навчальній аудиторії. “Працюючи з кейсами, викладач повинен створити атмосферу поваги один до одного, толерантного ставлення до різних думок та активної інтелектуальної праці. За кейсом майже завжди стоїть конкретний теоретичний матеріал але в роботі з кейсом в першу чергу важливий шлях, який студенти пройдуть до того як дізнатись теорію. Цей шлях має бути сповнений дискусій і пошуку відповідей на складні питання. Не так важливо до якої відповіді Ви прийшли, важливо, що ви насмілились знайти відповідь” –  пояснив співавтор збірки Андрій Рождественський.

До збірки Книга Реформ увійшло 12 кейсів, кожен із яких цілісно описує конкретний випадок процесу перетворень, що відбувалися в Україні після Революції Гідності. В одному з кейсів мова йде про ранній етап створення Суспільного мовлення в Україні: “Отримавши призначення на посаду гендиректора Національної телекомпанії України я бачив розмір проблем, розумів, що це “гра в довгу” та одночасно відчував високий рівень очікування ззовні – розповів головний герой кейсу Зураб Аласанія, – Я прийшов не на один канал, цих каналів було 26, кожен як свій окремий світ. От тепер, працюючи з цим кейсом, поставте себе на моє місце і подумайте які рішення слід було приймати тоді. Я вам скажу напевне –  абсолютно правильної відповіді Ви не знайдете, бо як і в реальоному житті, ми ніколи не можемо бути впевнені на 100% у своїх рішеннях, ми завжди діємо в умовах браку інформації, нам завжди не вистачає кількох пазлів, аби побачити картину цілісно і попри це, – ми повинні діяти”.

Збірка навчальних кейсів Книга Реформ написана та видана завдяки щедрим пожертвам п. Ігоря О. Ігнатовича та його дружини Марти Вітер, президента та виконавчого директора інвестиційної компанії First Generation Capital Inc., що у Канаді, саме тому ми можемо поширювати її безкоштовно. Ви можете отримати Книгу безкоштовно на одній з наших публічних подій. Запрошуємо на презентацію Книги у Львові, стежте за новинами на сайті Центру Лідерства УКУ та у фейсбук.

Довідка: 

Книга Реформ – це збірка з дванадцяти навчальних кейсів, кожен із яких цілісно описує конкретний випадок процесу перетворень, що відбувалися в Україні після Революції Гідності 2013–2014 років. До роботи над збіркою залучено понад двадцять авторів і редакторів, зокрема з Українського Католицького Університету, Центру демократії, розвитку та верховенства права Стенфордського університету (Center on Democracy, Development and the Rule of Law, Stanford University) й Інституту Лідерства ім. Ігоря О. Ігнатовича (Ian O. Ihnatowycz Institute for Leadership, Richard Ivey Business School, University of Western Ontario).

Андрій Рождественський – виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, співавтор кейсу “Transparency International Ukraine”, “Суспільне мовлення в Україні”;

Наталія Піпа – депутатка парламенту, секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ;

Зураб Аласанія – голова правління НСТУ, герой кейсу “Суспільне мовлення в Україні”