Бізнес та армія мають чому навчатися один в одного: презентація результатів дослідження та дискусія про лідерство

В межах Днів УКУ відбулась подія «Військове та бізнес-лідерство: точки дотику або чому бізнесмени та військові можуть навчитися один в одного». Подія складалася із двох частин: презентації результатів дослідження, проведеного Центром лідерства УКУ, та дискусії про лідерство, точки дотику між цивільними та військовими лідерами, а також про особистий добробут лідера/ки.

У 2019 році Центр лідерства УКУ завершив українсько-канадське дослідження «Роль характеру лідера/ки в модерації зв‘язку між екстремальним контекстом діяльності організації та суб‘єктивним добробутом лідерів». Загалом, у дослідженні взяло участь 136 військових лідерів та 125 лідерів із бізнесу. Одним з ключових завдань було порівняння чеснот характеру (згідно концепції «Leadership based on Character», Ivey Business School), якими володіють цивільні та військові лідери.

Результати дослідження презентував Андрій Рождественський, виконавчий директор Центру лідерства УКУ. Отримані результати показали, що:

  • керівники українських військових сил відчували себе неефективними, коли діяли за старої ​​пострадянської організаційної культури. У такій культурі навіть вищим керівникам часто доводиться сліпо виконувати наказ, з яким вони не згодні, без будь-якої можливості висловитися;
  • за умови розвинених чеснот лідерського характеру на суб’єктивне самопочуття справжніх лідерів не впливає контекст, у якому відбувається лідерство; і навпаки, якщо лідерські чесноти нерозвинені, то негативний контекст значною мірою впливає на суб’єктивний добробут лідерів;
  • негативні наслідки контексту у військових офіцерів, в основному, впливали на соціальне благополуччя (особистість-контекст), але не на психологічний чи емоційний добробут.

Надзвичайно цікавою та живою була дискусія наших запрошених гостей – Наталії Калмикової (радниці з гендерних питань Командувача Сухопутних військ ЗС України, екс-заступниці директора фонду «Повернись Живим»), Сергія Лесняка (перекладача, співзасновника компанії «Aistra», викладача LvBS) та Сергія Собка (начальника управління підготовки командування територіальної оборони в Командуванні Сухопутних військ ЗС України, Героя України). Модерував дискусію Андрій Рождественський.

Ділимося декількома думками наших спікерів:

Наталія Калмикова

  • Лідером є той, хто бере на себе відповідальність і хто певним чином впливає на людей навколо себе. І тут важливо, як впливає.
  • Лідерство – це про вміння довіряти своїм підлеглим, дозволяти їм помилятися і підказувати тоді, коли вони до тебе вже прийдуть, та напрявляти – бути коучем, бути помічником.
  • Те, чому можуть вчитися бізнеси в армії – це WUCA-world у чистому вигляді. Те, чим володіють військові, на відміну від цивільних, це вміння швидко змінювати вектор руху, приймати інші рішення при нових обставинах.

Сергій Лесняк

  • Мета лідера у сунь-дзи – звести усю армію до одного знаменника, щоб вона працювала, як єдиний механізм.
  • Армія сунь-дзи – це розумна армія, де всі знають, як працювати в унісон разом з думками лідера. Хоча, є моменти, коли розумні лідери не всі речі відкривають навіть найближчим офіцерам – у них є стратегічний задум, про який не все доноситься.

Сергій Собко

  • Напряму від лідера, від лідерства залежить успіх організації, підрозділу, частини тощо. Від цієї людини залежить, чи буде результат, чи не буде. Краще тисячу овець на чолі з левом, аніж тисячу левів на чолі з вівцею.
  • За допомогою лідерства усі можливості можуть примножитися або навпаки.
  • Якщо ви лише досягаєте цілей, але при цьому ви руйнуєте свій колектив, ви не розвиваєте своїх людей, то це не означає, що ви хороший лідер. Усе повинно бути поєднане. Ви повинні і досягати результату, і розвивати людей.

Запис події буде невдовзі доступним на сайті та фейсбук-сторінці Центру лідерства УКУ. Стежте за новинами.