ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ НА WAM 2021

Андрій Рождественський, СЕО Центру лідерства УКУ, та Лукас Монзані, доцент кафедри організаційної поведінки у Ivey Business School (Канада), презентували результати дослідження «Роль характеру лідера/ки в модерації зв’язку між екстремальним контекстом діяльності організації та суб’єктивним добробутом лідерів» на конференції Western Academy of Management 2021. Подія відбувалась 21-24 квітня онлайн.

Western Academy of Management – це щорічна конференція, яка покликана сприяти науковому прогресу у теорії та практиці менеджменту, проводити та підтримувати освітні заходи щодо розвитку інтелектуального та операційного лідерства в галузі управління. Місією конференції є також сприяння дослідженням у галузі управління та вдосконалення навчання у галузі менеджменту. Цьогорічна тема події – «Restoration» (укр. «Відновлення») – була орієнтиром у відборі тем, які розглядались на конференції. Ця тема [перехід від стану травми до стану життєздатності] стала також символом реальності, у якій перебуває людство сьогодні.

Наукові конференції, такі як Western Academy of Management, є чудовим місцем, щоб ділитися і обмінюватися ідеями незалежно від того, є ви науковцем чи практиком. Адже учасники-практики можуть отримати вигоду у формі інсайтів, а учасники-науковці можуть побачити, як їхні дослідження «оживають», якщо теоретичні прогнози співставити із реальним досвідом практиків.

«Дуже круто, коли є можливість зустрітися з науковцями, які вивчають питання лідерства й управління організаціями з усього світу та поділитися досвідом. Для команди Центру лідерства УКУ (Павла Худа, Христини Дольної, Андріанни Білаш) є особливо важливо приймати участь у таких заходах. Адже ми таким чином самі розвиваємось, розвиваємося не тільки як викладачі, а й як науковці. І це дуже впливає на те, що буде відбуватись в аудиторії»,коментує Андрій Рождественський.

Нагадаємо, у 2019 році Центр лідерства УКУ завершив дослідження «Роль характеру лідера/ки в модерації зв‘язку між екстремальним контекстом діяльності організації та суб‘єктивним добробутом лідерів». Його результати були представлені світовій науковій спільноті у п’ятницю, 23 квітня, під час сесії «Характер лідера модерує негативний зв’язок між екстремальним контекстом та суб’єктивним добробутом лідерів» (англ. «Leader character moderates the negative relation between leadership context hostility and leader subjective wellbeing»).

«В межах презентації спільного дослідження між Бізнес-школою Айві (Ivey Business School) та Львівською бізнес-школою УКУ ми мали змогу подискутувати з іншими науковцями у сфері лідерства про деталі нашого дослідження. Проф. Андрій Рождественський надав чудовий контекст історії України й суспільства та як це передається від Радянського Союзу до пост-радянської ери. Це соціальне та історичне підґрунтя було корисним для роз’яснення західним дослідникам, як «радянський» авторитарний лідерський підхід впливає на організаційну культуру мовчання, страху та сліпого підкорення. Інформація про такі контекстуальні деталі дозволила аудиторії краще зрозуміти контекстну підоснову нашого дослідження та важливість дослідження лідерства у екстремальному (англ. hostile) середовищі. Я завжди дивуюсь, що незалежно від того, звідки походять лідери чи у якій географічній локації вони оперують, більшість із них стикаються із подібними проблемами», – каже проф. Лукас Монзані.

Отримані дані із дослідження проф. Лукас Монзані коментує таким чином:

«Наші результати показали, що чимало українських військових лідерів страждають від вигорання та низького рівня добробуту (при порівнянні з лідерами бізнес-сектору). Це є проблемою, так як багато солдатів української армії можуть звертатись до своїх лідерів не лише за настановами, а й за натхненням. Ми знаємо, що втомлені чи навіть «вигорілі» лідери схильні до прийняття ненайкращих рішень. З цього дослідження ми дізналися, що розвиток характеру сприяє покращенню добробуту лідерів як військового, так і цивільного секторів. Якщо військові лідери приймають неправильні рішення, то їхнє військо може постраждати або навіть загинути. Дещо схоже трапляється із бізнес-лідерами. Так, вигорання негативно впливає на фінансові результати організації (наприклад, на показник EBITDA). 

Таким чином, будь-які зусилля щодо покращення добробуту, які можуть допомогти зміцнити його рівень у лідерів, не можна залишати осторонь. З одного боку, інструментом запобігання вигорання має бути розвиток характеру. Але, з іншої сторони, українське суспільство може підтримати військових через визнання і соціальну винагороду тих важливих послуг, які армія надає нації. Подібно до цього, бізнес-лідери можуть віднайти краще почуття сенсу, якщо відстоюватимуть та залучатимуться в проекти корпоративної соціальної відповідальності. У такий спосіб бізнес-лідери відчуватимуть, що роблять внесок у більшу групу зацікавлених сторін. Відповідно, залученість у проекти корпоративної соціальної відповідальності може надати бізнес-лідерам більше відчуття сенсу, ніж лише захист прибутку акціонерів».

Отже, участь в конференціях та взаємодія з іншими науковцями є надзвичайно важливими. Це дозволяє дослідникам абстрагуватись від своєї роботи та отримати нові ідеї чи інсайти.

Повертаючись до результатів дослідження, пам’ятаймо, що характер лідера є персональним ресурсом, який можна використовувати для уникнення вигорання та напруження у роботі. Розвинений характер збільшує, а в окремих випадках – відновлює добробут лідерів.

Дослідження також показало, що на превеликий жаль, військові лідери не відчувають, що роблять внесок у спільноту, у суспільство. Це є обов’язком українців змінювати таке сприйняття шляхом підтримки, визнання та вдячності.