Блог > Жіноче лідерство > Чому в управлінні технологіями менше лідерок?
16 Жовтня 2024

Чому в управлінні технологіями менше лідерок?

Софія Опацька відвідала IT Arena 2024 та взяла участь в бізнес-сніданку “SheTech: Empowering Women and Driving Ukraine’s Victory”, який організували Diia.City United з Українсько-Молдавським Американським Фондом Підприємництва (UMAEF) в рамках IT Arena.

Лідерство не має гендеру — відсутність компетенцій та манер, зухвалість та неповага зустрічаються як серед чоловіків, так і серед жінок. Проте у деяких контекстах та можливостях є суттєва різниця

Викладачі Центру Лідерства УКУ спостерігають, як змінюється співвідношення жінок та чоловіків: на бакалаврських програмах це ще рівноцінно, та вже на магістерських програмах у сфері управління технологіями жінок стає відчутно менше.

“Чому жінки не досягають високих посад? Тому що компанії приділяють цьому питанню дуже мало уваги. Як це змінити? Мені сподобалась думка одного учасника про те, що бізнес може практикувати менторство для жінок. Таке вже давно є в косметичній сфері, чому ж цього немає у технологіях?

У кризах жінки втрачають більше.

Є багато жінок, які взяли на себе обов’язки після того, як їхні чоловіки вирішили служити. Тепер вони не лише відповідають за виховання дітей і ведення домашніх справ, а й беруть на себе управління компаніями. Тут їм потрібна освіта. І зараз часто вони відмовляються від неї через брак часу або фінансів.

Ми багато говоримо про складну фізичну роботу в контексті жінок в час війни, але чи готові ми говорити про жіноче лідерство? Чи готують організації жінок до керівних посад?

Сьогодні це необхідно не лише для внутрішнього існування, але й для іноземного ринку. В умовах, де чоловіки не можуть перетнути кордон, ми не можемо припинити комунікацію зі світом через відсутність жінок у топ-менеджменті. Уляна Хромяк розповідала про те, що зараз є компанії, які навіть не мають кого відправити на міжнародні події. Це потрібно змінювати.

Кожен учасник цієї події мав озвучити своє зобов’язання, і якщо говорити про моє — це підтримка жінок, які чекають своїх рідних, що служать в Силах Оборони України.”

Залишаємо для спільних рефлексій перелік пропонованих зобов’язань, які кожен з нас може обрати для творення змін та лідерства.

Що я можу як особистість?

  1. Підтримувати в роботі
  2. Пропонувати менторство
  3. Кидати виклик стереотипам
  4. Бути активним слухачем/слухачкою
  5. Підвищувати обізнаність
  6. Бути прикладом
  7. Виступати за рівну оплату праці
  8. Підтримувати жінок у кризах
  9. Бути активним/активною у громадських ініціативах

Що я можу як корпоративний гравець на ринку?

  1. Лідерство на найвищому рівні
  2. Забезпечення рівних можливостей, інклюзії та недискримінації
  3. Забезпечення добробуту та безпеки співробітниць/ків
  4. Підтримка рівної оплати за рівну працю
  5. Розвиток жіночого лідерства через навчання та наставництво
  6. Створення політик для підтримки балансу між роботою та сім’єю
  7. Підтримка жінок-підприємців у ланцюгах постачання
  8. Підтримка гендерної рівності через маркетинг і громадські ініціативи
  9. Впровадження моніторингу прогресу в сфері гендерної рівності
  10. Інвестування в громаду для підтримки гендерної рівності