Блог > Діалоги з лідерами > Спецпроєкт. Джон В. Спенсер
16 Вересня 2024

Спецпроєкт. Джон В. Спенсер

“Війна в Україні змінила світ. Це продовження боротьби за Свободу крізь часи.” — так Джон В. Спенсер завершує розмову з Андрієм Рождественським в рамках проєкту “Діалоги з Лідерами”.

Джон Спенсер — визнаний фахівець з питань збройного повстанського опору та ведення бойових дій в міських умовах. Автор “Мініпосібника з оборони міст у сучасних умовах” та “Connected Soldiers”.

Протягом понад 25 років служби в армії США Спенсер здобув значний досвід, працюючи в Групі стратегічних досліджень Міністерства оборони США, елітній військовій академії Вест-Пойнт та Пентагоні, зокрема під час війни в Іраку. Він викладав і досліджував військову справу у Військовій академії США. Наразі очолює кафедру досліджень ведення війни в міських умовах в Інституті сучасної війни, дослідницькій установі при Військовій академії.

У випуску “Діалоги з Лідерами” він розповів про стратегію, планування та переваги на полі бою за Сунь Дзи, які залишаються актуальними понад 2000 років.

“— Для чого будувати стратегію, якщо всі плани можуть бути зруйновані завтра?

— “Plans are useless, but planning is indispensable.” — Dwight D. Eisenhower. Ти не можеш припинити працювати, бо попереду — невідоме. Та правда в тому, що навіть коли ми рухаємось до мети, довкола все ще багато невідомого. Завжди будуть труднощі, які ти не врахуєш. Проте плануючи, ти налаштовуєш кожного на рух вперед.”

“Стратегія — це використання сили або ж загрози її застосування задля досягнення політичних цілей. Іншими словами, це найбільший план, спрямований на досягнення кінцевої мети, чи то в бізнесі, чи в лідерстві, чи в військовій справі.”

“Що обʼєднує відомих лідерів на кшталт Наполеона чи Сунь Дзи? Вони завжди вчилися. Це єдиний спосіб почати швидше мислити.”