Блог > Діяльність Центру > Як бути лідером в часи криз: рекомендації із зустрічі в Києві
18 Жовтня 2024

Як бути лідером в часи криз: рекомендації із зустрічі в Києві

Hard times create strong and good men.
Strong and good men create good times.

Якщо описати зустріч із Жерардом Сейтсом у Києві 22 травня цими словами іншого спікера — Андрія Гундера, то матимемо влучний висновок з усього, про що говорили учасники цієї панельної дискусії.

Такий лейтмотив виник із відповідей Жерарда Сейтса, Андрія Гундера та Софії Опацької на запитання модератора події — Андрія Рождественського.

Говорити про «Кризу лідерства у час глобальних викликів» складно, адже ми усі досвідчуємо розчарувань в авторитетності організацій. Викликів більшає, на багато різних проблем немає розв’язки, і часом здається, що нам немає на кого опертись, окрім самих себе.

Ми сформували кілька рекомендацій з думок експертів, які можуть стати корисними для читачів, проте будьмо щирими: найбільше такі зустрічі заряджають саме наживо, коли відчуваєш підтримку спільноти, що керується такими ж цінностями та посеред усіх справ знаходить час для свого розвитку.

Будемо раді, якщо викладені далі думки спікерів із зустрічі надихнуть вас до лідерства навіть в часи криз:

  1. Неможливо будувати лідерство без запитання собі: “Ким я хочу стати?”. Криза лідерства сьогодні – це криза зокрема характеру лідера, тому важливо ставити собі запитання: якою людиною я маю стати, щоб бути лідером?
  2. 3 речі, про які мають думати лідери: мета, резильєнтність і спадщина.
  3. Лідер сьогодні готовий до зміни планів. Розвиток адаптивності, вміння швидко створювати нові стратегії, навичка шукати у всьому шанси — це те, що може втримати вас на плаву сьогодні.
  4. Лідер посеред глобальних викликів розуміє, що результат ціннісної роботи іноді не очевидний одразу. Жоден вчитель початкових класів не здогадується, що виховує майбутнього президента своєї країни. Але його вплив на те, які рішення прийматиме цей лідер, дуже вагомий.
  5. Лідер у складні періоди усвідомлює важливість власного ресурсу, тому іноді йдеться про дуже прості, проте ефективні речі як здоровий сон чи смачний обід, а в когось це про натхнення від інших лідерів як, наприклад, спілкування з військовими.
  6. Лідери мають зрозуміти, що у смиренні є сила. Це важливо, визнавати, що ти маєш відповіді не на всі на питання і не вдавати, що ти їх знаєш, це важливо, щоб відкритись світу і вивчати.
  7. Ви не зможете уникнути криз ні зараз, ні у майбутньому. Так, ви зможете здобути навички, які допоможуть впоратись із викликами, проте найголовніше — навчитись працювати зі своїм ставленням до цих проблем.
  8. Зростайте як лідери навчаючись. Якщо не вивчати та не зміцнювати свій характер, не розвивати смиренність, людяність, критичне мислення та інші чесноти, якими будуть керівники? Хорошими технічними спеціалістами, але з якими цінностями? Чи будуть вони лідерами?

Дякуємо усім за участь у цій зустрічі в Києві, а також у Львові, запрошуємо вас долучатись до усіх наших соцмереж та залишатись на зв’язку до майбутніх проєктів.

Не пропустіть наступні події від Центру Лідерства УКУ!