Презентація фільму “Україна: іспит з лідерства” на Alumni Leadership Day 2023

Жодна навчальна програма у нашому Центрі не відбувається без наведення прикладів — ми згадуємо видатних діячів з духовної сфери, називаємо гучні імена з бізнесу, знаємо, хто є прикладом і в громадському напрямку. Водночас спостерігаємо і тотальну кризу лідерства у світі: ті, хто вели за собою — перетворюються у диктаторів, а ті, хто могли б чинити їм опір — знерухомлені бюрократією.

Повномасштабне вторгнення стало для усієї країни іспитом з Лідерства (яке, згідно концепції дослідників Ivey Business School, на яку ми опираємось, побудоване на поєднанні компетенцій, 11 чеснот та відданості), тому ідея цього фільму зʼявилась, коли ми зрозуміли: виклики, з якими зіштовхуються українці у своєму досвіді, повинні стати прикладом для світової спільноти — час і нам навчатись та взоруватись на своїх співвітчизників.

На цьогорічному Alumni Leadership Day ми представили документальний фільм про те, чому лідерство важливе під час криз і як це працює у сфері волонтерства, бізнесу та, безпосередньо, на фронті. Це три історії, які зібрав із командою Андрій Рождественський (Виконавчий директор Центру Лідерства УКУ), у кожній з яких людині довелось здійснювати вибір та ставити у пріоритет конкретні чесноти: комусь допомагає впоратись смиренність, іншому — хоробрість; хтось бачить основну силу у колаборації, а хтось, навпаки, покладається виключно на себе та власне критичне мислення.

 

  • Перша розмова відбувається на волонтерському складі із Геннадієм Мохненко — капеланом, істориком та батьком 36 прийомних дітей із Маріуполя:

 

  • Другий діалог відбувся з Оленою Вовк — співвласницею та Головою наглядової ради біотехнологічної компанії Enzym Group:Олена розповідає про виклики повномасштабного вторгнення як про іспит із самостійності — переконати закордонних партнерів не знаючи, що буде завтра — це складно, а іноді і неможливо, тож залишається лише покладатись на себе.

 

  • Третя розмова відбувалась в Донецькій області. Від побаченого моторошно, адже зйомки і справді відбувались в небезпечних умовах, а в кадрі — Костянтин «Макс» Крикунов — Головний сержант роти, 125 Бригада ТрО.

 

Сподіваємось, що зовсім скоро ви зможете зануритись у цей контекст і почути про досвід, який спонукав героїв нашого фільму до цих слів. Ціль цього проєкту — сформувати кейси, які найбільше відповідають лідерству у Україні в сьогоднішніх умовах. Віримо, що він допоможе глибше зрозуміти те, як модель “Лідерство, що базується на характері” виглядає у нашій реальності. Радіємо, що вперше змогли продемонструвати його у нашій спільноті Бізнес-школи УКУ в рамках Alumni Leadership Day та дякуємо за підтримку родині Ігоря Ігнатовича та Марти Вітер.