Розвиток командної ефективності. Концепція племінного лідерства

Лідер і команда — це більшість форм корпоративної взаємодії сьогодні. І хоч ми уявляємо собі просторі офіси у хмарочосах, за суттю своєю, як і за концепцією Дейва Логана, Джона Кінга та Хайлі Фішер-Райт ми усі — племʼя.

Сьогодні наша стаття про «THE TRIBAL LEADERSHIP SYSTEM».

Корпоративні племʼя оточують нас всюди — усі вони функціонують довкола спільних цілей, розподіляючи між собою обов’язки та докладаючи зусилля.

Втім, результат у всіх неоднаковий — одні спільноти розвиваються, вдосконалюються і, зрештою, формують вплив на індустрію, інші ж виконують мінімум, щоб просто не втратити здобутий раніше рівень. Продуктивність залежить від лідера: мотивація, стандарти, цінності і прагнення.

За концепцією «племінного лідерства», кожен колектив перебуває на одному з 5 етапів розвитку.

Перехід з одного на інший завжди відбувається крок за кроком, тобто оминути будь-яку сходинку неможливо, так само як і абсолютним є те, що колектив на вищому етапі розвитку завжди є продуктивнішим за аналогічний колектив на нижчому рівні.

 

1 рівень «Життя — це відстій.»

Доволі примітивний етап, сьогодні на ньому знаходяться лише кримінальні угруповання, які обʼєднуються, щоб вчиняти насилля. Керує таким племенем жага ворожнечі і помсти, часто проти всього несправедливого світу. Звісно, такий світогляд має небагато шансів на успіх.

2 рівень «Моє життя — відстій.»

Приблизно чверть усіх корпоративних спільнот знаходяться саме на цьому етапі. Цікаво, що між сходинками колектив здійснює доволі значний стрибок, проте світогляд залишається песимістичним.

Ви точно зустрічали їх — скептичні погляди, антагонізм, саркастична оцінка навколишнього середовища і апатія. Часто ці люди обирають роль жертви і уникають змін, просто боячись відповідальності за них.

3 рівень «Я чудовий, а ви — ні.»

49% «племен» у Сполучених Штатах існують на цьому етапі і, гадаємо, наше суспільство теж має дуже значний відсоток таких людей.Найчастіше їх можна зустріти у галузях юриспруденції, медицини та наукових колах.

Спільнота на цьому рівні є не більше, ніж скупченням «самотніх воїнів», кожен з яких вірить у силу знань, та не здатен довіряти та делегувати іншим. Ці люди часто перепрацьовують та розчаровуються від відсутності ідентичних амбіцій в оточуючих.

4 рівень «Ми чудові!»

Працювати за цим принципом може лише 1/4 частина усіх племен. Це рівень про спільноту, яка рівноцінно вмотивована докладати зусиль для результату, люди відчувають відповідальність один за одного і формують в команді одне на всіх ядро цінностей.

В цьому колективі не зустрінеш представників третього рівня і не побачиш засмучених із перших двох. Це про команду, яка надихає один одного і не боїться труднощів.

5 рівень «Життя чудове.»

Якщо на четвертому рівні все так досконало, кому ж належить пʼятий?

Інноваторам. Тільки 2% усіх команд мають потенціал зайняти цю сходинку: їхні результати ви бачите на Олімпійських іграх чи серед претендентів на Оскар. У бізнесі ж це про тих, хто більше не думає про конкурентів, а зосереджується на глобальному впливі. Те, що створюють ці плем’я змінює історію, а внутрішньо команда будується на чистому лідерстві та натхненні.

 

Як перейти на новий рівень?

Ми пропустимо перші два рівні, адже, ймовірно, цей матеріал не зацікавить їх та не надихне, тож почнемо одразу з третього.

Як обʼєднати людей та мотивувати їх до визнання знань своїх колег?

Завдання для лідера — знайти спільні цінності. Це можливо, якщо запитати кожного про те, що він вважає найбільш вартісним у своєму житті та чим пишається.Коли на перетині виявиться декілька ключових цінностей, то на їхній основі потрібно побудувати мету.

Далі на черзі робота із тим, що в діяльності компанії сприяє досягненню, а що — віддаляє від кінцевої вершини.

Для цього лідери часто застосовують техніку 4 запитань:

  1. Що працює добре?
  2. Що не працює?
  3. Що потрібно, щоб те, що не працює, запрацювало?
  4. Чи є ще щось?

Як правило, таким чином вдається зафіксувати поточний стан і запланувати подальші дії вже спільно, керуючись єдиною метою і використовуючи ті інструменти, які було обрано командою разом.

Таким чином для зростання потрібно поєднати 5 елементів:

  • цінності — що є пріоритетним для людей у цій команді
  • мету — яким є їхнє глобальне прагнення
  • результати — чого хочуть досягти
  • активи — якою є поточна ситуація
  • дії — що потрібно зробити

Як ми зазначали на початку, продуктивність команди і, відповідно, етап, на якому вона знаходиться у своєму розвитку дуже корелюється із лідерством.

Те, які цінності декларує керівник, який має рівень компетенцій та за якими чеснотами працює над власним характером, тісно взаємопов’язане із колективом.

У Центрі Лідерства УКУ ви можете знайти різні за обсягом та змістом програми та курси, що допомагають зростати самостійно і вести за собою інших.