Стійкість лідера: 7 порад щодо стійкості під час стресу.

Стійкість. У 2023 це одна із ключових рис українського лідера, про це ще у 2021 році ми говорили на Alumni Leadership Day.

Лариса Ґаладза – Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, виступила із лекцією «Стійкість лідера/ки». Сьогодні ми знову повертаємось до цієї теми з коментарями від Виконавчого директора CfL UCU  Andrew Rozhdestvensky, адже згадані інструменти надзвичайно актуальні і в теперішній час.

7 порад щодо стійкості під час стресу:

1. Чіткі цінності вказують вектор руху навіть у складні часи, тому формувати їх дуже важливо.

 Андрій Рождественський коментує це так: “Насправді ми про це говоримо і в наших навчальних програмах з кризового лідерства: цінності, візія, місія компанії – це те, що допомагає людям плекати бойовий дух, коли навколо повна халепа. Це стосується також особистих цінностей. В перші тижні повномасштабного вторгнення ми робили вебінари разом з Олегом Романчуком. Я дуже часто посилаюся на ідеї, які він там висловлював: особиста стійкість складається з трьох пунктів:

Відчуття сенсу;
Дія через надію (пропостійну дію з вірою, що все вийде);
Мудрі світлі думки (обмеження негативної інформації і додавання позитивної інформації);

“Дуже важливо під час виконання цих пунктів відслідковувати свій стан: і фізичний, і ментальний. Лідер повинен нести відповідальність за себе передусім, адже якщо з ним щось трапиться – він не зможе нікому допомогти і сам буде потребувати порятунку.”

2. Відслідковуйте свій стан та шукайте інструменти, якими можете відновлювати ресурс – відпочинок, враження, спорт.

3. У кожного свій рівень стійкості і про це варто пам‘ятати, коли йдеться про колег, партнерів чи команду. У кожного різна точка зламу, тому уникайте тиску.

“Я дуже добре це відчув в перший тиждень повномасштабного вторгнення, коли ми запустили ряд волонтерських проектів із залученням абсолютно різних людей. Тоді ми настільки круто один одного заміщували і підтримували своїми знаннями і вміннями, що це було просто надзвичайно ефективно. Постійно слідкували за станом один одного – іноді людина могла не помічати, що наближається вигорання – тоді ми пропонували відпочинок, а самі закривали усі задачі.” – коментує керівник CfL UCU Андрій Рождественський.

4. Створюйте різноманітне середовище: якщо ваша команда складається із людей з відмінними досвідами – колективна стійкість буде вищою. Водночас спільні цінності підсилюють витривалість також.

5. Стратегічне планування та визначення можливостей та загроз (SWOT-аналіз) допоможе передбачити або уникнути труднощів.

6. Інформуйте зазделегідь. Добирайте обережні слова, але чесно озвучуйте небезпеки і ризики. Це дозволяє підготуватись до труднощів.

7. Плануйте реакцію на надзвичайну ситуацію – продумайте алгоритм власних дій.

Коментар Андрія Рождественського: “5-7 пункт – це про створення бачення, що робити в цілому і зокрема в конкретних критичних ситуаціях і побудова комунікації щодо цього бачення. Це про створення інформаційного поля для своїх колег з ідеями, що ми будемо робити, якщо прийде халепа.

Коли ми робили лекції з кризового лідерства в першій тижні війни і для кейсів збирали інформацію і проводили інтерв’ю, то ті компанії, які доволі швидко активізувались і почали щось робити – в них ще за місяць до 24 лютого був план дій на випадок, якщо щось таки трапиться.

Ще краще це виходило в тих, хто казав «Ми взяли уроки від ковіду і використали це під час повномасштабного вторгнення.» Цікаво, що ті ж команди раніше коментували, що використовували досвід 2014 року під час пандемії.

Тому так, дійсно стратегічний план важливий. Він може перестати працювати в перші дні під час різкої зміни, але потроху все одно починає вибудовуватися знову. Коли ви пливете з Лондона до Нью-Йорку і починається шторм – ви спочатку долаєте шторм, а щойно негода вщухла, то знову налаштовуєтесь на маршрут. Остаточна ціль, вектор руху має бути. Він дуже надихає і поєднаний з першим пунктом – відчуття цінностей і сенсів, заради чого ми це робимо.”

Окремо хочемо додати кілька персональних лайфхаків, якими поділилась Лариса Ґаладза:

Маленькі речі можуть бути великими.

Сон – твій друг.

“Сон – це наріжний камінь. В перші 3 доби після 24-го я спав по 4 години і в один момент просто вирішив, що мушу виспатись, хай там що. Проспав 9 годин. Прокинувся і все дуже сильно тоді змінилося в моїй голові. Тепер я був готовий боротися.” – коментар  директора CfL UCU.

Нічого страшного, якщо твій відпочинок одноманітний, якщо саме так ти відновлюєшся.

Знаходь тишу та спокій.

Дуже цінно, що саме така знакова лекція відбулась в рамках Alumni Leadership Day – інформація досі актуальна та ефективна для розвитку суспільної стійкості.

💬“Абсолютно все, про що говорила пані Лариса, працює. І усе це ми бачимо зараз в різних командах, що не зважаючи на повномасштабне вторгнення продовжують працювати.” – додає керівник CfL UCU Андрій Рождественський.