Важливість освіти в сфері лідерства для малих та великих компаній

Сьогодні українське корпоративне лідерство переживає глибинні трансформації. Ще кілька років тому топ-менеджери та засновники брали на себе відповідальність, яка була про цілком зрозумілі речі: робота над проблемами, мотивація до успіхів і турбота про підлеглих.
Пандемія та повномасштабне вторгнення стали чи не найважчим випробуванням на стійкість, адже раніше «криза» у свідомості корпорацій сприймалась радше як щось у розрізі економіки, а не про загрозу життю в прямому сенсі.

Те, як діють лідери в цих обставинах, які риси характеру проявляються, які навички стають у нагоді – це чи не найкращий та найбільш очевидний аргумент на користь освіти у сфері лідерства.
Правда в тому, що не буває занадто маленького бізнесу для побудови цих цінностей всередині нього.
Більше того, все починається саме з Особистісного лідерства, яке реалізується у взаємодіях навіть в побуті, тому виховувати у собі відповідний характер – це закладати фундамент для роботи у будь-яких масштабах.

Що ж до корпоративного лідерства, то навіть будучи підприємцем з одним працівником у штаті, керівник однаково має поводити себе відповідно до статусу Лідера – навчитись колаборації та смиренності, ділитись візійністю та драйвом. Проявляти хоробрість та не втрачати зваженості, бути готовим до підзвітності і піддавати усе критичній оцінці.
Що більша компанія, то більш відчутний вплив грамотної побудови процесів і взаємодій колективу і його очільників, і в цьому випадку він не про одну людину (СЕО чи засновника), він про команду топ-менеджменту та керівників на усіх ланках.

Сьогодні не обов‘язково випробовувати на собі усі виклики та труднощі, щоб мати в арсеналі лише власний досвід, нерідко набутий надто високою ціною.  Є можливість підготувати себе та колектив і напрацювати перелік інструментів, які дозволять розвиватись в умовах цілковитої невизначеності.

Освіта у сфері Лідерства сьогодні – це програми, які ми розробляємо спільно з UCU Business School та Ivey Business School.
У корпоративному напрямі вони розробляються та втілюються відповідно до потреб замовника і проходять у кілька етапів:

  1. Діагностика поточної ситуації у компанії. Для цього проводиться інтерв‘ю з керівниками у будь-якому комфортному форматі спілкування;
  2. Після цього проводиться адаптація змісту програми відповідно до потреб та побажань;
  3. Проведення навчальної програми;
  4. Представлення звіту за підсумками навчання, що передбачає розробку рекомендацій для організації.

Ефективність таких освітніх активностей засвідчують самі учасники, часто вони повертаються на інші курси нашого центру, щоб глибше зануритись в тему.

Та це не єдиний формат, у якому є змога транслювати цінності Центру Лідерства УКУ та залучати охочих до вивчення цієї сфери – ми організовуємо заходи, як от Well-Being Conference, або беремо участь в подіях партнерів; активно комунікуємо в соцмережах, публікуючи просвітницький контент, зараз знімаємо документальний фільм про лідерство, щоб з будь-якої точки на планеті люди могли стати більш освіченими у темі лідерства.

Усі дії спрямовані на те, щоб кожен своєчасно мав змогу впроваджувати зміни у свої бізнеси, створюючи екологічний вплив на добробут колективу і, водночас, досягаючи результатів у ефективності.

Якщо говорити про актуальність, то це не про вчорашнє і не про завтрашнє. Ті, хто вивчали лідерство раніше, зараз змушені актуалізовувати свої знання, бо виклики виникають від зовнішніх обставин та внутрішніх змін, тому неможливо підготуватись до всього. Це також не про майбутнє, тому що відкладати розвиток своїх лідерських чеснот – означає залишатись на місці, у тих труднощах, які вже є і які потрібно вирішувати.

Сьогодні – це день, в якому народжуються справжні Лідери, які вміють опрацьовувати досвід і ставити цілі.

Долучайтесь до нашої спільноти та будемо зростати разом.