Як приймати рішення в умовах війни за методикою Джона Бойда?

Бізнес запозичує у мілітарних структур чимало стратегічних та методологічних ідей, оскільки це не лише адаптивно через схожість систем, але й ефективно. Сьогодні хочемо розкрити методику прийняття рішень, яку розробив Джон Бойд — один із найвпливовіших американських військових стратегів 20 століття.

Петля Бойда (або цикл OODA) стала одним із фундаментальних принципів прийняття рішень в Пентагоні, згодом її стали використовувати по всьому світу не лише військові, а й підприємці. Ключове завдання — навчитись оперативній адаптації і діяти швидше за супротивника.

За циклом OODA прийняття рішень має декілька фаз та питання, на які потрібно відповідати:

Петлею ця методика називається саме через її циклічність: після останнього кроку ми знову повертаємось до етапу спостереження та дивимось на те, який вплив на середовище вчинила наша дія.

У разі, якщо ваш конкурент користується цим принципом – перевагу отримує той, хто швидший. У жодному разі не можна нехтувати першими двома етапами, натомість рішення та дія мають бути виконані швидко та без сумнівів. Сповільнення останніх кроків може ставити під ризик успіх операції і свідчити про не надто розвинені чесноти хоробрості та драйву. Тому будь-які методології, які зміцнюють ваші компетенції дуже тісно пов’язані і з характером лідера.

Більше дієвих методик лідерства та управління ви можете знайти в рубриці “База знань” на нашому сайті.