Лідерство в освіті військових

Лідерство — не та дисципліна, що може бути поза контекстом. Те, які дослідження ми проводимо і те, що вивчаємо від світової лідерської спільноти не мало би значення, якби не було можливості впровадження набутого в Україні.

Ми працюємо з різними секторами, та сьогодні хочемо поділитися досвідом роботи з військовими.

З 13 березня до 10 квітня Центр Лідерства УКУ проводив черговий базовий курс «Підготовка інструкторів з Лідерства».

Ціль цього проєкту — впровадження нових методик навчання офіцерського та сержантського корпусів Збройних сил України.

Викладачі курсу  Андрій Рождественський та Світлана Бугай, які мають досвід багаторічної навчальної та наукової співпраці із ЗСУ, викладали для 16 офіцерів – чинних викладачів Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) та Військової академії (м. Одеса).

Після 4-денного інтенсивного практикуму, учасники 4 тижні працювали над проектними роботами, маючи менторську підтримку Світлани Бугай.

9-10 квітня в Центрі Митрополита Андрея Шептицького відбулися захисти робіт.

Завданням кожної групи було створення власного навчального курсу для курсантів вищих навчальних закладів військового профілю: від впровадження принципів After Action Review на нижній і середній ланках – і до ролі командира у взаємодії підрозділу з цивільним населенням, чи покращення його показників на основі дизайн-мислення. Проекти були різними: несподіваними, деталізованими, актуальними для певної категорії силовиків, або й призначеними для зміни стратегічних підходів у військовій справі і тематичній освіті. Втім, спільним для усіх було бажання вирішити проблеми, що накопичились в армії з використанням як новонабутих знань, так і особистого практичного досвіду.

Якими є наші висновки?

Інформація про лідерство є затребуваною, не дивлячись на те, що у війську прийнято опиратись на метод вказівного пальця. Нові лідери готові до змін, тому спільно ми можемо знаходити простір для імплементації напрацювань.

Ані щільний графік, ані відстань не стали на заваді спільним рішенням, тож дякуємо за високу залученість у процес і бажаємо учасникам наснаги у вихованні майбутньої військової еліти України. Залишаємось на звʼязку.