MMFT: інструменти для стійкості від Елізабет Стенлі

Минулого тижня завершилась програма від Елізабет Стенлі “Mindfulness-Based Mind Fitness Training”, яка проводилась з 15 січня по 7 березня.

Протягом цього періоду учасники пройшли 8 модулів, у яких працювали за різними напрямками. Якщо переглянути навіть назви цих сесій, стає зрозуміло, чому курс збирає стільки позитивних відгуків в усьому світі, адже програма справді дуже наповнена і розглядає стрес та інструменти роботи з ним із зовсім різних ракурсів.

Ми вирішили перекласти програму з джерел доктора Стенлі українською мовою, щоб аудиторія Центру Лідерства могла зручно ознайомитись із шляхом, який пройшли понад 40 учасників MMFT:

  1. РОЗУМОВА ПІДГОТОВКА І ТРАДИЦІЇ ВОЇНІВ
    Все розпочалось із вивчення впливу “вікна толерантності” на продуктивність та самопочуття.
    Учасники досліджували коріння MMFT у традиціях воїнів та аналізували, чому всі вони розвивають мудрість і відвагу.

    Існує 5 ключових елементів розумової підготовки: увага, розумова спритність, емоційний інтелект, усвідомлення ситуації та саморегуляція.

  2. ГРАНД-КАНЬЙОНИ В СИСТЕМІ РОЗУМ-ТІЛО — НЕЙРОПЛАСТИЧНІСТЬ ТА ЕПІГЕНЕТИКА
    Для того, щоб учасники могли на практиці використовувати здобуті навички, дуже важливим є розуміння процесів у мозку — для цього Елізабет Стенлі з командою представили науковий контекст проєкту: результати досліджень з нейробіології, що підтверджують переваги MMFT. Це допомогло усвідомити, що кожен може перебудувати свої мозок і тіло.
  3. СТРЕС
    У цьому модулі група досліджувала нейробіологію стресового збудження та його еволюційну мету — вчились працювати з увагою під час стресу. Виявилось, що деякі звички, на які ми покладаємось, щоб зменшити рівень стресу, насправді лише посилюють його вплив.
  4. ТРАВМА ТА ІНСТРУМЕНТИ СТІЙКОСТІ
    Тут доктор Стенлі пояснювала, чому «мислячий мозок» повинен об’єднатися з  «мозком виживання» під час стресових і складних ситуацій і як перестати перекривати власні природні процеси відновлення. Вона також поділилась інструментами для ефективної роботи зі стресовим збудженням, щоб учасники могли відновлюватися та розвиватися через важкі переживання.
  5. РОЗУМОВА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ, ЗВИЧНІ РЕАКЦІЇ ТА ВИБІР
    Повторюваний досвід  (як свідомий, так і несвідомий) має великий вплив на систему розум-тіло, тому у цьому модулі учасники заглиблювались в природу звичок і здатність вибирати.
  6. РОЗУМ, ЕМОЦІЇ ТА БІЛЬ
    Подібно до того, як ширина вікна толерантності впливає на рівень стресу, вона також сильно впливає на емоції та фізичний біль. Ця сесія була про ці відчуття, кордони і обмеження та інструменти для вмілої роботи з ними.

  7. ПОБУДОВА КОНТАКТУ: ВИКОРИСТАННЯ MIND FITNESS ДЛЯ БІЛЬШ ЕФЕКТИВНОЇ МІЖОСОБИСТІСНОЇ ВЗАЄМОДІЇ
    Ця сесія присвячена саморегуляції під час взаємодії з іншими: як повідомляти про свій рівень стресу та порушення регуляції оточуючим. Учасники досліджували неврологічні механізми того, як і чому ми «підключені до зв’язку»; умови, коли люди найбільш сприйнятливі до зараження стресом і емоціями; як визначити свій тип прихильності та чому це так важливо у стосунках; як використовувати навички розумової підготовки, щоб зробити конфлікт найбільш ефективним.
  8. ПІДСУМОК КУРСУ
    У цьому модулі група налаштовувалась на довготривалу підтримку розумової форми. Від якостей воїна, таких як мудрість і відвага, до свободи волі в будь-якій ситуації. Також створили свою власну ієрархію вмілого вибору — потужний інструмент, який тепер учасники зможуть використовувати, коли помітять, що порушують регуляцію, недосипають, погано справляються або відчувають опір.

Курс був організований ГО Ресурсний центр «Лісова Поляна», Центр психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України у партнерстві з Центром Лідерства УКУ. Дуже віримо, що ці інструменти допоможуть лідерам з будь-якого сектору залишатись ефективними та розвивати і серед своїх підлеглих навички взаємодії зі стресом. В такі турбулентні часи мудрість воїнів та напрацювання вчених потрібні кожному, хто працює на перемогу і невтомно робить свою справу.

У наступних публікаціях ми поділимось відгуками деяких учасників.