Тест на стійкість: як долати кризові марафони?

Alumni Leadership Day 2023 щороку збирає випускників та викладачів за спільною темою. Ми обираємо її, аналізуючи виклики, перешкоди і досягнення, пригадуючи всі розмови, які лунали в університеті протягом року, всі ситуації, коли нам потрібна була порада чи підтримка один одного.

«Україна: іспит з лідерства» — фільм про українське лідерство, створений Центром Лідерства УКУ у співпраці з Бізнес-школою УКУ та Інститутом лідерства Ivey Business School ім. Ігоря Ігнатовича (Лондон, Онтаріо, Канада).

Саме назва цієї роботи і стала темою події 18 листопада 2023, адже вона обʼєднує усю спільноту.

 

Перед переглядом відбулась панельна дискусія на тему «Тест на стійкість: як долати кризові марафони?», у якій взяли участь спікери, що знають із власного досвіду, чому ми більше не чекаємо швидкої перемоги, де взяти сили і як налаштуватись на гру в довгу. Модератором дискусії став Андрій Рождественський, PhD, викладач Бізнес-школи УКУ, виконавчий директор Центру Лідерства УКУ.

Кожен спікер мав свій рецепт, який сформувався досвідом життя під час війни.

Андрій Кирикович, директор Amadeus Marine, випускник програми Key Executive MBA 2021, поділився рішенням, яке дозволило його компанії віднайти свій шлях крізь складні обставини: просити про допомогу і надавати її. На перший погляд, це здається складним, адже всім некомфортно визнавати, що впоратись дедалі важче. Але що це, якщо не вияв зваженості — однієї із чеснот Лідера?

Олександр Стародубцев, заступник керівника апарату НАЗК, серійний реформатор та засновник Прозорро наголошував на виборі, який змушений робити кожен з нас у внутрішньому конфлікті — обирати раціонально чи довіряти поклику серця, коли цього вимагає обов’язок.

«Дуже важливо знайти точку, за якою можна закріпитись у часи надкризи. Тоді довкола цієї точки можна розкручувати спіраль подальших ініціатив.» — додає Сергій Прокопенко, журналіст, дослідник, редактор Gwara Media, випускник програми MSc in Innovations and Entrepreneurship 2017 року. Сергій отримав Alumni Awards 2023 у номінації The Global Outreach Award 2023, тож методи, які він обрав як лідер, виправдали себе.

Світлана Гуркіна, кандидатка історичних наук, доцентка Інституту історії Церкви УКУ навела у приклад стійкості історію смирення і опору Йосипа Сліпого. Він заповідав опікуватись академією, памʼятати про молитву і провадити служіння. Таким чином вся академічна спільнота УКУ і до сьогодні протистоїть відчаю, зневірі та втомі. У нашій історії є на кого взоруватись і чиї рішення брати за приклади.

«Ми маємо працювати і допомагати якнайдовше. Це означає «завжди». Ми готувались, що це буде надзвичайно довгий марафон. — каже Ольга Кривченко, CEO та співзасновниця Qualium Systems, випускниця програми Key Executive MBA 2023 року. І додає: — Чому я залишаюсь у Харкові? Якщо мовою не спілкуватися — вона вмре. Якщо в місті ніхто не живе — воно вмре.Тому я залишаюсь.»

 

Після перегляду фільму, до розмови були запрошені його герої Олена Вовк та Костянтин «Макс» Крикунов, які доповнили тему панельної дискусії власними міркуваннями:

«Кожен з хлопців, який пішов на фронт щиро вірить, що наша справа є важливіша за наше життя. І Лідер має так само це відчувати обовʼязково, інакше в нас немає шансів на перемогу. Я закликаю кожного з вас знайти справу, яка буде важливіша за ваш час, сон… за все. У вас зʼявиться енергія, ви зрозумієте, що працювати на виснаження — хибна стратегія, тому відпочинок важливий. Ви зрозумієте, що справа має бути систематичною. Ви будете завжди шукати вихід із найскладніших ситуацій. Знайдіть те, що буде набагато важливіше за вас самих і йдіть до цієї цілі. Коли ти маєш мету, проблеми стають задачами.» — Костянтин «Макс» Крикунов, молодший сержант та випускник програми MSc in Technology Management 2018 року.

 

Дякуємо усім спікерам за те, що поділились досвідом власним іспитом з лідерства та залишили для спільноти чимало порад щодо стійкості. Більше про Alumni Leadership Day 2023 у інших статтях на нашому сайті.