Як характер лідера впливає на його щоденне життя поза офісом

Особистісне лідерство неможливо вимкнути, щойно зачиняються двері офісу і робочий телефон вимикається до понеділка. Звісно, лідерські навички допомагають змінювати бізнес, будувати організації, досягати карʼєрного успіху, але це не все.

Серед 11 чеснот, які виходять із концепції «Лідерство засноване на характері», яку розроблено Інститутом Лідерства ім. Ігоря О. Ігнатовича в Ivey Business School, є ті, які стосуються лише самого лідера безпосередньо, а є і ті, які передбачають комунікацію з іншими.

Наприклад, драйв — це коли лідер встановлює для себе цілі і виявляє завзяття до їхнього досягнення. Зовсім необов’язково мова має йти про карʼєрний успіх, це може бути подорож, нова вивчена мова чи навіть спортивний результат.

У щоденному житті лідер на різних рівнях зустрічається із викликами, у яких виявляє критичне судження, візійність, хоробрість та зваженість. Так само, як і з колективом у бізнесі, він вибудовує і стосунки у сімʼї, з рідними та друзями, закладаючи фундамент взаємодій, керуючись такими чеснотами як:

  • колаборація — вміння взаємодіяти та об’єднувати людей у команди;
  • гуманність — цінувати і виявляти вдячність до тих, хто поруч, а також здатність до рефлексії;
  • смиренність — ця чеснота допомагає приймати людей, враховувати їхні інтереси, вибачати та співчувати;
  • підзвітність — це про відчуття відповідальності перед собою та іншими, повага до оточуючих;
  • справедливість — відчуття пропорційного розподілу як здобутків, так і санкцій на усіх причетних;

Таким чином його участь у стосунках транслює емпатію, розуміння, вміння ділитись та брати на себе відповідальність перед іншими, повагу і прагнення розвиватись самому і мотивувати до вдосконалення соціуму довкола.

Чому особистісне лідерство не обмежується корпоративним втіленням?

Gerard Seijts — СЕО Інституту Лідерства ім. Ігоря О. Ігнатовича в Ivey Business School в рамках Економічного форуму в Давосі заявив, що лише 24% у лідерстві — це вроджені задатки, 76% — те, чому можна навчитись. Виходить, що лідер, який розвиває свої чесноти впродовж життя, накладає ці форми мислення та взаємодій на усі сфери, адже вони стають повноцінною частиною його характеру. Те, чому це неподільно і втілюється у кожному випадку, засвідчує остання, із сьогодні названих, чеснота: цілісність. Коли лідер робить те, що думає і залишається щирим у кожній ситуації — він не буде діяти інакше з різними людьми чи відмінних обставинах. Його характер — це він сам і в роботі, і в побуті, і в громаді, і наодинці.

 

Центр Лідерства УКУ працює не лише з корпоративним сектором, дуже часто наші програми відвідують ті, хто прагне зміцнити Особистісне Лідерство та підготувати фундамент до майбутньої управлінської діяльності не тільки у бізнесі, але й в громадському, військовому та інших секторах. Запрошуємо зміцнювати свої навички та розвивати чесноти у нашій спільноті, зокрема, триває реєстрація на програму “Трансформаційне лідерство”, яка розпочнеться вже 2 листопада.

Деталі за посиланням: https://lvbs.com.ua/education/programs/ex-ed/transformatsijne-liderstvo