Блог > Характер лідера > Жерард Сейтс про створення концепції “Leadership based on character”
08 Вересня 2024

Жерард Сейтс про створення концепції “Leadership based on character”

“Лідерство, що базується на характері” — ми часто згадуємо цю концепцію, адже саме на ній базується освітня складова нашого Центру. Проте звідки взялась ця теорія, чому модель 11 чеснот саме така і як науковці з Ivey Business School дійшли до таких висновків щодо лідерства?

У 2008 році світ спіткала фінансова криза. У той час Ivey Business School вже була провідним освітнім закладом Канади, тож їхня робота була дуже зосереджена на розвитку майбутніх лідерів громадського, державного та приватного секторів.

Дослідники розуміли, що у такій складній ситуації роль Лідерства дуже вагома, тож вони хотіли дізнатись, що думають управлінці, з якими викликами стикаються у цій кризі, які рішення приймають. Вони провели серію панельних дискусій з лідерами по всій Канаді, а також у США, Великій Британії та Азії. На цих зустрічах керівники ділились своїми спостереженнями, які стали основою книги Leadership on trial (автори: Mary CrossanGerard SeijtsJeffrey Gandz and Carol Stephenson).

Саме після роботи над цим дослідженням Жерард Сейтс повністю зосередився на вивченні особливостей характеру лідера:

“Коли справа доходить до хорошого, ефективного Лідерства, компетенції мають значення, характер має значення, і відданість має значення.
Компетенції — це просто те, що ми з вами як лідери повинні вміти робити.
Відданість — це розуміти не лише переваги, але й складнощі лідерства. Я вже тиждень в Україні, і не можу вигадати кращого прикладу, ніж українці у Збройних Силах. Це велика відповідальність. Попри те, що, як я сподіваюсь, саме лідерство приносить нам задоволення, не варто забувати, що це також і самотність, і самопожертва, і глибока постійна залученість.
Характер — це поведінка, що будує стійку досконалість в організації”.

Поки викладачі Ivey Business School проводили це дослідження, бізнес-школа розпочала кампанію збору коштів на нову будівлю. Це той випадок фандрейзингу, який зазвичай займає роки і роки. Проте, у розпал цієї кампанії, один із випускників, гордий українець Ян Ігнатович вирішив, що це дослідження і робота команди над ним настільки фундаментальна і важлива, що фактично заснував Інститут Лідерства ім. Яна О. Ігнатовича.

Концепція “Лідерство, що базується на характері” побудована на 5000+ елементах даних з інтерв’ю, опитувань, роботи з фокус-групами лідерів. Як стверджує Жерард Сейтс, найскладнішим у структурі результатів був підбір зрозумілих назв до кожної із категорій і, хоч на перший погляд слово “Чесноти” здається не зовсім бізнес-лексикою, якщо говорити про характер — це найбільш влучне окреслення.

Щоб говорити про Характер, аналізувати його, було сформовано спільну систему координат — набір поведінкових індикаторів, які просто ілюструють цей конкретний вимір — 11 чеснот.

“11 чеснот — це божевілля! Я не можу це запам’ятати!” — скажете ви.
“Вибачте, але вони всі унікальні. Вони всі різні, але всі пов’язані між собою”, — Жерард Сейтс.

Ймовірно, ви погодитесь: “Гаразд, я це розумію. Їх все одно занадто багато, тому ось що я збираюся зробити. Я попрацюю над своїми сильними сторонами, гаразд? Тобто, я знаю, що я хороший драйвер, я знаю, що я хороший в сміливості та відповідальності. Це те, ким я є”.

Жерард Сейтс відповідає: ”Будьте дуже обережні у своїх бажаннях, бо пам’ятаєте, що сталося під час глобальної фінансової кризи? Неймовірно цілеспрямовані люди, винятково розумні люди, які мають високий драйв, значну сміливість і велику відповідальність за те, що відбувається в організації, працювали над своїми викликами. Але через відсутність поміркованості, стриманості, зваженості, терпіння, це призвело до великої кількості нерозважливої поведінки і нерозважливих рішень”.

Всі ці чесноти працюють разом, вони взаємопов’язані, щоб виробляти правильні судження, які сприяють прийняттю правильних рішень. Ви не народжуєтесь з лідерством, проте можете розвинути його через всі види досвіду

Жерард Сейтс

Матеріал з доповіді Жерарда Сейтса на Well-Being Leadership Conference 2024.